Megérkeztünk Berlinbe 7.

Május 8-a: Berlin

Május 8-án délelőtt a csoport meglátogatta a Humboldt Egyetemet Berlinben, ahol a Germanisztikai Intézet részéről Dr. Ilka Höppner fogadott minket. Beszélgettünk vele a Német Mint Idegen Nyelv mesterképzés felépítéséről, valamint a német mint idegen nyelv szakmódszertanáról.

Dscf9235

Dscf9234

Azután meglátogattuk a Heiner Müller/Transitraum Archívumot, amely Heiner Müller Könyvtárát tartalmazza. Itt Dr. Kristin Schulz, az Archívum vezetője rövid előadást tartott Heiner Müllerről, majd megpróbálhattuk kiböngészni Heiner Müller „Gestern, an einem sonnigen Nachmittag“ című versének kéziratát.

Img 5592

Délután meghallgattunk egy érdekes előadást a Humboldt Egyetemen „Deutsche Grammatikvermittlung im DaF-Unterricht“ címmel.

Az előadás után Dr. Wolfgang Sand helyi idegenvezetőnkkel városnéző sétára indultunk, ami a Humboldt Egyetemtől kezdődött. Ez az egyetem lett a legrangosabb és a legnagyobb Németországban. Nevét egy testvérpárról kapta, Alexander és Wilhelm Humboldtról. Az egyetem 2009-ben ünnepelte 200 éves évfordulóját. Az egyetem előtti Bebelplatzon egy üres könyvespolcokból álló emlékmű emlékeztet a könyvégetésekre, amelyet a nemzeti-szocialista hallgatók tettek 1933-ban.

Img 5600

Meglátogattuk a Französische Friedrichstadtkirche-t, amelyet a hugenotta gyülekezet építette a 18. században, és megnéztük a Schleusebrücke-t, a Schlossbrücke-t, a Múzeum-szigetet és a Berlini Dómot.

A napot Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámájának megtekintésével zártuk.