Második nap Berlinben 8.

Május 9-e: Berlin

Május 9-én, tanulmányutunk utolsó előtti napján első programpontként meglátogattuk a Német Szövetségi Parlament kupoláját. Ezután a Brandenburgi kaput vettük szemügyre közelebbről. A monumentális Brandenburgi kapu körülbelül 200 éves történelemre tekint vissza. Ez a kapu 1989-ig Berlin és Németország felosztásának a szimbóluma volt. Ma már azonban az egység nemzeti jelképe és a város leghíresebb emblémája.

Körutunk következő állomása a Holokauszt emlékmű volt. Ezen műemléket Európa meggyilkolt zsidóinak emlékére állították 2005. május 10-én.

Ezt követően helyi idegenvezetőnkkel, Dr. Wolfgang Sandal tettünk egy sétát a zsidó negyedben, amit Scheunenviertelnek és Hackesche Höfe-nek neveznek. A Scheunenviertel és a Hackesche Höfe a régi Berlin városán vezet keresztül. Az óváros környezetéhez a következők tartoznak hozzá: szűk kanyargós utcák, utcai részek, hátsó épületrészek és hátsó udvarok. A Hackeschen udvarok a szecessziós homlokzatukkal és összesen nyolc udvarukkal Németország legnagyobb lakó- és kézműipar együtteseként érvényesülnek. A körút az Oranienburger utcáig vezet és azon keresztül még további elrejtett utcákon. Ezen körút azonban a korábbi és a mai korszak zsidó életének nyomait is mutatja. Az alábbiakban pedig néhány képet láthatunk a fent említett látványosságokról:

Img 5665

kuppel

Img 5643

Hackesche Hoefe