Regensburgi szakmai gyakorlat

Tóth Orsolya és Szenderszki Henrietta, német nyelv és irodalom szakos hallgatók Erasmus+ élménybeszámolója.

Szeptember 1. és október 31. között Németországban végeztünk szakmai gyakorlatot a Regensburgi Egyetem által működtetett Hungaricum (Ungarisches Institut) Magyar Intézetben. A két hónap során rengeteg új élménnyel, kalanddal, és természetesen szakmai tudással gyarapodtunk. Emellett új barátságokra tettünk szert, a világ legkülönbözőbb országaiból érkezett gyakornokokkal és diákokkal lakhattunk egy fedél alatt.

20171015 143331

A Magyar Intézetnél nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. A szakmai gyakorlatunk két fő feladatkörből tevődött össze. Egy újonnan az intézetnek adományozott könyvtár állományának ellenőrzését végeztük el, ami abból állt, hogy az állományt összevetettük a regensburgi katalógussal. A továbbiakban pedig az ehingeni könyvtárat dolgoztuk fel, különböző szempontok szerint vizsgáltuk az egyes könyveket, táblázatba rendeztük a könyvek adatait, különböző kategóriákba soroltuk őket. Ez utóbbinak azért nagy a jelentősége, mert egy tudományos kutatásnak tekinthető, melyet a későbbiek során még felhasználhatunk.

20171011 150403

A szakmai tevékenységek mellett kirándultunk is, például egy napot töltöttünk el a bajor fővárosban, Münchenben. Ellátogattunk a német építészet egyik kiemelkedő alkotásához, a Walhallához, mely csupán néhány kilométerre található Regensburgtól. Ezen kívül részt vettünk a Bajorországban rendszeresen megrendezett vásáron, ahol magyarországi árusok kínáltak különböző magyar termékeket, valamint az ősszel megrendezésre kerülő regensburgi Dult fesztiválon, melyen nem mindennapi német különlegességeket kóstolhattunk meg, és kipróbáltuk az óriáskereket is.

20171015 150318

Nagyon tartalmas és hasznos szakmai gyakorlatot tudhatunk a hátunk mögött, melyre mindig szívesen gondolunk vissza. Köszönjük az egyetemünknek, az Erasmus+ programnak, és a Regensburgi Magyar Intézetnek a lehetőséget.