Hallgatói beszámoló a szakmai kirándulásról 2. - Weimar

Május 3-a: Weimar

Aki germanisztikát vagy német irodalomtudományt tanul, annak a következő okokból is ajánlott a történelmi város, Weimar megtekintése. Egyrészt a város mai napig megőrizte történelmi jellegét: ezt a tényt a régi állapotukban megtartott épületek, illetve a hagyományos lovas kocsik jelenléte is alátámasztja. A Goetheház, amely ma már múzeumként szolgál, mindenki számára egyedi élmény. Azok számára, akik Goethe irodalmi és tudományos tevékenysége iránt érdeklődnek, elengedhetetlen a múzeum épülete mellett berendezett kiállítás gyűjteménydarabjainak megtekintése.  Amint végigsétáltunk az utcákon, átéreztük a város hangulatát.

Ha már említésre került az irodalom is, akkor a két nagy költő, Goethe és Schiller tiszteletére az operaház előtt felállított emlékművet is érdemes megtekinteni.

Dsc09213

Dsc09220

A tanuláshoz hozzátartoznak a könyvek is, így mindenképp érdemes megtekinteni a Herzogin Anna Amalia könyvtárat is. Ez nem egy szokványos könyvtár, hisz a történelem során átélt egy súlyos tűzvészt is, melynek során nagy számban sérültek vagy semmisültek meg kötetek. Szerencsére a mai technológia nagyban segít e súlyosan sérült könyvek restaurálásában.

Mivel annyi látnivaló van mindenképp érdemes időt szánni egy aprólékos városnézésre. 

Dsc09163

Dsc09245

Dsc09150